Australialaiset vuokrakonefirmat: päivitys

Pari vuotta kulunut siitä, kun analysoin Boom Logisticsia ja Emeco Holdingia ja nyt on hyvä aika päivittää tilannetta. Taloustilanteen ennustaminen on aina vaikeaa, usein myös jälkikäteenkin, mutta näyttäisi siltä, että koneiden kysynnän pohja osui jonnekkin vuoden 2016 loppupuolelle. Mitä kuuluu nykyään analyysiyhtiöillemme?

Boom Logistics

BOL:n kehitys on ollut ihan kohtuullista. Ei hyvää mutta kohtuullista. Veloista on saatu maksettua noin 40% ja nykyinen pankki tyytyy huomattavasti löysempään lyhennysohjelmaan kuin entinen. Tämä saattaa olla sekä hyvä että huono asia, sillä rahaa saattaa vapautua jopa palautettavaksi osakkeenomistajille jossain kohtaa tai sitten johto hassaa ne johonkin ylioptimiseen kasvuohjelmaan. Kalustoon on tehty edelleen alaskirjauksia sekä myyty ylimääräistä kalustoa ja kaluston arvo onkin laskenut hieman nopeammin kuin laskeskelin. Vaikka alaskirjauksia onkin tehty, on tase edelleen hyvässä kunnossa, kun kiinteää omaisuutta on neljä kertaa velkojen verran.

Liikevaihdon lasku oli odotettua rajumpaa, mutta se näyttäisi nyt saadun pysäytettyä sekä uusia sopimuksia saatu siihen tahtiin, että kaluston käyttöaste on lähdössä nousuun pitkästä aikaa. Huhujen mukaan vuosia kestänyt kaluston myynti ulkomaille sekä investointien laiminlyönti uuteen kalustoon on saanut alalle aikaiseksi pienen pulan kalustosta, kun kaivoshankkeita ja investointeja infraan on alettu taas käynnistellä. BOL on mukavissa asetelmissa, jos tämä pitää paikkaansa, sillä omien kustannusten joustamattomuus pelaa nousukaudella yhtiön pussiin. Yritys on saanut työntekijöiden kanssa aikaiseksi sopimuksen palkoista ja niiden pitäisi heijastella seuraavat pari vuotta tätä viimevuosien alhaisempaa tasoa markkinoilla. Viimeisimmällä tilikaudella yritys sai vihdoin palkkojen osuuden liikevaihdosta laskemaan, kun se on tähän mennessä aina noussut.

Yritys on tähän mennessäkin pystynyt tekemään pienen määrän operatiivista kassavirtaa, mikä on yhdessä kalustomyyntien kanssa käytetty lainojen maksuun. Jos tosiaan markkinatilanne on paranemassa on yhtiöllä hyvät mahdollisuudet pysäyttää kaluston pieneneminen, kun uuteen kalustoon voidaan investoida saman verran kuin vanha kuluu. En pidä mahdottomana, että liikevaihdon kasvun myötä yrityksen tuloksentekokyky nousee nopeasti ja kykenee jopa tekemään vapaata kassavirtaa.

Pienenä bonuksena vielä yhtiö voitti jonkin oikeusriidan mistä tulee useampi miljoona rahaa. Pienetkin summat nykytilanteessa on heti tuntuvia.

Emeco Holdings

Emecon osakkeen ja liiketoiminnan kehitys on jotain mikä hämmästyttää minua. Yritys on poistunut Kanadan ja Chilen markkinoilta sekä yhdistyi osakevaihdolla puolisen vuotta sitten kahden muun yrityksen kanssa ja samassa rytäkässä sai velkoihinsa lisää maksuaikaa kun antoi osakkeita vastineeksi myönnytyksistä. Lopputuloksena osakkeiden määrä on nelinkertaistunut ja velkaa onnistuttiin ottamaan lisää lähes yhtä kauheilla ehdoilla kuin aiemminkin. Liiketoiminta on osittain kehittynyt kuten aiemmin arvelinkin. Vaikka liikevaihto onkin saatu hyvään kasvuun, on yrityksellä nyt jo velkaa enemmän kuin kalustoa ja oma pääoma on painunut pakkaselle. Yritys on erittäin kaukana siitä, että operatiivista kassavirtaa pystyisi tekemään järkyttävien korkokulujen jälkeen niin paljoa, että rahaa riittäisi kaluston kulumisen paikkaamiseen ja uusimiseen puhumattakaan, että vielä velkojen lyhentämiseen jäisi jotain.

Markkinoiden pitää olla todella optimistisia tulevasta noususta kaivossektorilla, että tällaisessa tilanteessa olevan yrityksen markkina-arvo on nykyään yli 500 miljoonaa.

Yhteenveto

BOL:n kohdalla näyttäisi siltä, että pohja on löydetty ja pahin on ohi. Siitä ei kuitenkaan ole tähän mennessä mitään muita todisteita kuin epämääräisiä huhuja markkinoilta sekä tilinpäätöksestä voi lukea, että jotkin asiat on jo lähteneet hieman parantumaan. Ala on kuitenkin äärimmäisen syklinen eikä se välttämättä ole oikeasti vielä pohjaa nähnyt. Eihän sitä mistään voi mitenkään tietää lähdetäänkö vielä uutta pohjaa etsimään syvemmältä.

Tällaiset vuokrakoneyhtiöt ovat erittäin vaikeita omistettavia, sillä käytännössä syklin yli johto vain tuhlaa rahaa. Hyvinä aikoina ei osata rahaa palauttaa omistajille, huonoina aikoina rahaa hukataan ovista ja ikkunoista ja heti ensimmäisen merkin näkyessä uudesta nousukaudesta lähdetään velkahuumaisiin kasvuhankkeisiin kunnes todetaan että kalustoa on taas liikaa. Järkevä aika omistaa on lähellä pohjaa ja myydä riittävän aikaisessa vaiheessa kuviteltua nousua. Se on tietysti vaikeaa, koska pohjan arvailu on pelkkää spekulaatiota ja toisaalta nousukausi irrota realiteeteista huomattavastikin.

Sitten viime analyysin osakkeen kurssi on noussut noin 70% ja sekin aika lyhyessä ajassa, joten on mielestäni sopivaa salkunhallintaa myydä pieni osa omistuksesta, vaikka yhtiö vaikuttaakin edelleen edulliselta tulevan nousun kynnyksellä.

Omistan Boom Logisticsin osakkeita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.