Fred Olsen Energy – päivitys analyysiin

Alkuperäisen analyysin kommentteihin on tullut toiveita tilannepäivityksestä joten tässä sellainen on!

FOE:lla ei ole mennyt kauhean hyvin, Bollstan sopimuksen peruunnuttua ei juuri ilon aiheita ole ollut. Osa vanhoista sopimuksista on katkaistu ja pieniä operatiivisia ongelmia ollut siellä täällä. Positiivisella puolella yhtiö sai Bollstasta maksamansa rahat takaisin ja pari pientä jatkoa on käynnissä oleviin sopimuksiin tullut.

Valuaation kehittämiseksi katsotaanpa hieman yhtiön tasetta:

Jos oletetaan, että kaikki muut rivit paitsi ‘property, plant & equipment’ ovat suhteellisen kurantteja eli rahaksi muutettavissa on yrityksellä ennen porausalusten huomioimista on yrityksellä velkoja ja vastuita 507,8 miljoonaa USD enemmän kuin omaisuutta. Lisäksi yrityksellä on tilauskantaa jäljellä noin 260 miljoonaa, josta arvioin syntyvän noin 120 miljoonaa käteistä. Sanotaan siis että yrityksellä on noin 390 miljoonan kokoinen kuoppa (edelleen ennen kaluston huomioimista) taseessaan. Normaalisti tämä ei olisi ongelma, sillä vuonna 2013 valmistunut Bolette on teoriassa erittäin arvokas alus, koska uuden rakentamiskustannukset ovat reilusti yli 600 miljoonaa. Lisäksi vuonna 2000 valmistunut Belford ei ole täysin arvoton sekään. Lopusta kalustosta osalla on jotain arvoa, mutta sen arvioiminen on melkoista arpapeliä.

Arvot ovat teoreettisia siksi, että tässä markkinatilanteessa niille ei löydy ostajaa välttämättä millään hintaa. Markkinoilla tulee kuitenkin taas joskus olemaan tilanne, jossa kalustosta on pulaa ja kaikesta maksetaan päättömiä hintoja. Se päivä kuitenkaan ei ole vuonna 2017 ja tuskin on vielä 2018. Tämä on ongelma kun katsoo yrityksen tilauskantaa:

Käytännössä Bolette on enää ainoana töissä ja senkin työt loppuvat heinäkuussa 2018. Sen jälkeen yrityksellä ei ole enää tuloja, mutta kuluja on ja korot sekä lainat pitäisi hoitaa. Yritys neuvotteli juuri velkojien kanssa sopimuksen, jossa se on vapautettu tietyistä kovenanteista kesään 2018 asti. Sen jälkeen kovenantit paukkuvat varmasti ellei uusia töitä ole löytynyt ja veikkaan, että osakkeenomistajien elämänlanka lyhenee nopeasti velkojien kärsivällisyyden vähentyessä.

Yrityksen markkina-arvo on noin 170 miljoonaa USD eli yritys velkoineen ei ole kovin kallis, jos uskoo alan palaavan vielä jossain vaiheessa normaaliin päiväjärjestykseen. Ongelmaksi muodostuu tuo vuoden 2018 puolivälissä oleva ‘eräpäivä’ yritykselle, joka tekee osakkeesta option tyylisen. Uskottavia merkkejä yrityksen tulevaisuudesta pitää olla siihen mennessä esittää. Siinä mielessä Bollstan sopimuksen menettäminen oli erittäin valitettavaa, että vaikka se olisi lisännyt yrityksen velkaisuutta, olisi se todennäköisesti varmistanut kyvyn hoitaa velkoja ja siten velkojien kärsivällisyyden useammaksi vuodeksi eteenpäin.

2 thoughts on “Fred Olsen Energy – päivitys analyysiin

  1. Hei,
    Hieman toisesta yrityksestä.
    Brexit iski voimakkaasti Kopparbergin tulokseen viime vuoden neljännellä neljänneksellä. Puntasuojaukset olivat varmaan vain muutaman kuukauden mittaisia. Luuletko – niinkuin minä, että vuoden 2017 ensimmäiset neljännekset ovat aika murheellista luettavaa ainakin tuloksen osalta. Punta tuskin tokenee ihan heti, koska EU-neuvottelutkaan tuskin ovat ihan pikainen homma.

  2. Ilmeisesti jotain sopparia saatu jatkettua ja norskianaali nostanut tavoitteeksi 30kr. Itse tuli hypättyä kyytiin 21.5kr hinnalla 10.3. 500 kpl oli itellä irrottaa tähän arpaan ja nyt ois yli 25% noustu. Annetaan tän nyt kuitenkin huojua markkinoilla ja katotaan vaikka 5v päästä, oliko tenbaggeri vai huti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.