Kanadalaiset etuoikeutetut osakkeet: tilinpäätös

Viime vuoden alkupuoliskolla sijoitin kanadalaisiin etuoikeutettuihin osakkeisiin: Atlantic Power, Canaccord Genuity sekä Aimian B- ja C-sarjan osakkeet. Kantavana ajatuksena oli ostaa etuoikeutettuja osakkeita juuri Kanadasta, koska jostain syystä niiden hinnat olivat laskeneet kautta linjan. Markkinat palautuvat joskus ja ostamalla useamman yhtiön osaketta välttää yhtä yhtiötä mahdollisesti koskevan kriisin, kun korin muut osakkeet toimivat odotetusti. Olen nyt myynyt viimeisetkin osakkeet, joten on tilinpäätöksen aika tämän sijoitusteesin osalta.

Canaccord Genuityn osakkeet myin jo viime vuonna, kun odotin ettei osakkeen osinkotuotto laske alemmas kuin velkakirjojen korko. Jälkiviisaana tämä näyttää olleen väärä päätelmä ja osake on noussut selvästi. Sijoitus oli kuitenkin varsin onnistunut ja tuotto euroissa 69,3%.

Atlantic Powerin etuoikeutetut osakkeet myin helmikuussa, kun pahin aliarvostus oli mielestäni jo korjautunut. Tuottoa tuli euroissa 80,2%. AP:n tarina on samanaikaisesti kehittynyt jatkuvasti parempaan suuntaan ja olen sittemmin ostanut yhtiön tavallisia osakkeita.

Aimian C-sarjan etuoikeutetut osakkeet myin jo tammikuussa ja tuottoa niistä kertyi 54,6%. Alun perin ajattelin, että pahinta mitä voi yhtiölle tapahtua on, että suurin asiakas, Air Canada, neuvottelee vuoden 2020 lähestyessä kanta-asiakasohjelman ehdot uusiksi ja Aimia menettää täten osan tuotoistaan. Tämä oli selkeästi väärin. Air Canada ilmoitti jo nyt aikomuksistaan perustaa itse kanta-asiakasohjelman eikä siksi tule uusimaan Aimian sopimusta. Saattaa olla pelkkä neuvottelutaktiikka tai sitten ei, mutta osakekurssit reagoivat tähän voimakkaasti.

Oma ensituntumani on, että yrityksen velkojilla eikä etuoikeutettujen osakkeiden omistajilla ole hätää, koska loput liiketoiminnoista riittävät kyllä kattamaan velvoitteet. Tavallisille osakkeille tosin saattaa käydä kylmät. Tämä on ongelma, koska pääomarakenteessa tavalliset osakkeet ovat paljon suuremmalla painolla vielä kuin etuoikeutetut. Vaikka yrityksen johdolla on velvollisuus hoitaa pääomarakenteessa ylempänä olevien velvoitteet ensisijaisesti, voi tavallisten osakkeiden omistajat päästä silti ns. nurkan takaa lyömään päin näköä. Yrityksellä on menossa omien osakkeiden osto-ohjelma sekä maksaa ainakin vielä osinkoa tavallisille osakkeille. Jos johdolla on turhan optimistiset kuvat tulevaisuudesta, voi näihin hassata paljon rahaa ennen kuin myönnetään, että kyseiset rahat olisi sittenkin pitänyt antaa pääomarakenteessa ylempänä oleville.

Päätin ainakin toistaiseksi myydä myös B-sarjan osakkeeni ja katsoa tilanteen kehittymistä.Oudointa tässä on vielä se, että ostin B-sarjan osakkeeni alhaisemmalla hinnalla (Kanadan dollareissa) kuin mitä ne nyt tekevät kauppaa pörssissä. Tuottoa tuli loppujen lopuksi euroissa 9,3%.

Vaikka viimeisin käänne pääsikin yllättämään, kaiken kaikkiaan täytyy olla erittäin tyytyväinen kokonaisuutena tuottoihin.

One thought on “Kanadalaiset etuoikeutetut osakkeet: tilinpäätös

  1. Kiitos kirjoituksesta, mielenkiintoinen aihealue – sekä etuoikeutetut osakkeet että vielä kanadalaiset sellaiset. Hyvät voitot olet kotiuttanut!

    Tuo edellinenkin artikkelisi oli mielenkiintoista luettavaa. Menestystä sijoituksiin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.