Kuukausipäivityksiä

On päässyt jäämään useampi kuukausipäivitys väliin, joten aika ottaa vähän kiinni. Tieltä kohti taloudellista riippumattomuutta ei ole kuitenkaan lipsuttu vaikka raportointi onkin ollut laiskempaa.

Ensin tulot ja menot:

Elokuussa tuloja oli 2935,87 euroa ja menoja 1298,54 euroa eli säästöön jäi 1637,33 euroa tai 55,8%.

Syyskuussa tuloja oli 2935,87 euroa ja menoja 1109,91 euroa eli säästöön jäi 1825,96 euroa tai 62,2%.

Lokakuussa puolestaan tuloja oli 3015,87 euroa ja menoja 1421,08 euroa eli säästöön jäi 1594,79 euroa tai 52,9%.

Kokonaisuutena siis joka kuukausi tavoite ylitettiin eli voi olla varsin tyytyväinen!

Ostot ja myynnit:

Elokuu:

Kaupankäynti on ollut vilkasta ja aiemmissa kirjoituksissa jo mainitusti elokuussa Lucara diamondin loput osakkeet meni myyntiin sekä kaikki Subsea 7:n osakkeet.

Ostopuolella lisäiltiin useampaan vanhaan positioon sekä pariin uuteen.

Öljypositioihini lisäsin Anderson Energyn ja Transgloben Energyn osakkeita. Transglobella oli poikkeuksellisesti hyviä uutisia kerrottavana, kun uusissa porauksissa oli löytynyt öljyä. Kaasunporauskalustoa vuokraavan High Arctic Energy Servicen osakkeita päädyin myös lisäämään, kun rahan virratessa kassaan alkaa EV/EBITDA arvostuskerroin lähestyä 2:ta. Pian yritys ilmoittikin ostavansa yhdeltä pulassa olevalta toimijalta kokonaisen liiketoimintayksikön. Mielenkiintoista nähdä, mitä tuleman pitää, mutta markkinat ainakin pitivät tästä uutisesta.

Treasure/Wilh. Wilhelmsen ASA -treidi ei lähtenyt liikkumaan irtautumisen jälkeen aivan kuten alun perin ajattelin, itse asiassa täysin päin vastoin. Ostin siis molempia hieman lisää.

Markkinat alkoivat kesää kohti vähitellen heräämään todellisuuteen, että kivihiili ei katoa mihinkään vielä vuosiin. ARLP:n kurssi ei ole reagoinut yhtä agressiivisesti kuin monen muun kivihiilituottajan, mutta toisaalta se ei olekaan kaulaansa myöten veloissa. MLP-yhtiöiden osinkojen verotus ärsyttää, mutta alle neljän EV/EBITDA -kertoimella liian houkutteleva jättää väliin.

Uusiakin ostoksia on tehty. Öljytankkereiden osakkeet ovat tämän vuoden puolella laskeneet paljon lähinnä tippuvien päivähintojen mukana. Öljyn rahtaus ei yhtäkkiä katoa mihinkään ja kysyntä/tarjonta -yhtälö korjaantuu taas jossain vaiheessa. Osakekurssitkin lähtevät vääjäämättömästi silloin taas nousuun, kun sijoittajat alkavat taas uskoa hyvien aikojen kestävän ikuisesti. Tämä on helppo osuus. Vaikeampi osuus on löytää yhtiöt, jotka selviävät niihin hyviin aikoihin asti eivätkä tuhoa jossain vaiheessa omistaja-arvoa pohjahintaisella osakeannilla. Näkemykseni mukaan Euronav ja DHT ovat konservatiivisimmin johdettuja sekä vahvimmalla taseella varustettuja joten hajautin vetoni molempiin.

Tätä kirjoittaessa DHT onkin ajankohtaisessa tilanteessa, kun osingon leikkauksen johdosta kurssi niiaa. Markkinat ovat jälleen yllätetty, vaikka yrityksen tavoitteena on aina ollut jakaa tietty osuus nettotuloksesta osinkoina. Alusten päivähintojen painuessa juoksevien kulujen alle ei paljoa jaettavaakaan voi odottaa. Lisäksi jo keväällä sijoittajakirjeestä pystyi rivien välistä lukemaan, että huonoina aikoina investoidaan mieluummin liiketoimintaan kuin jaetaan osinkoja.

Samoilla perusteilla ostin LPG-kaasujen rahtaajaa BW LPG:tä. Markkinatilanne on saman suuntainen kuin öljytankkereilla, joskin ylikapasiteettia on enemmän, mutta toisaalta sen yli päästäneen nopeammin mm. kasvavan kysynnän myötä. Heikompi markkinatilanne on jo paljastanut, miten käy ylimitoitettujen velkojen ottajille ja liiallisten osinkojen jakajille. BW LPG on ostamassa koko Aurora LPG:n osakekantaa hinnalla joka on vain neljäsosan siitä, mitä osake maksoi vielä vuodenvaihteessa. Avance Gas puolestaan lisäsi osakkeidensa määrää 75%:lla kerätäkseen suunnilleen saman suuruisen summan rahaa kuin jakoi osinkoina vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla.

Muutakin uutta on salkkuun tarttunut. Brexit-tutkimukset johtivat Irlantiin, josta löytyi koko saaren edullisin asuntorakentaja. Abbey plc on melko pieni toimija verrokkeihinsa nähden eikä paljoa pidä meteliä itsestään, mutta tekee silti nykyisellään noin 200 miljoonaa liikevaihtoa. Britannian asuntomarkkinat, jossa suurin osa Abbeynkin toiminnasta on,  käyvät kieltämättä kuumina, mutta 90 miljoonan kassa ja 27 % ebit-marginaali  jättävät varaa markkinoiden heikkenemisellekkin. Yhtiöllä on myös toimintaa kotimaassaan Irlannissa sekä jonkin verran Tsekeissä. EV/EBIT:n on alle 3 ja EV/FCF alle 6. Näistä lukemista ei suomalaisten rakentajien kohdalla voi edes unelmoida.

Peugeotin ei voi myöskään sanoa toimivan juuri nyt markkinan aallonpohjassa, mutta nettokassa, EV/EBITDA alle 1 ja kyky tuottaa vapaata kassavirtaa ovat hyviä sijoitusperusteita. Lisäksi yritys on jo useamman vuoden tehnyt käännettä ja toimenpiteet alkavat näkyä.

Viimeisenä Tetragon Financial Group, joka toimii lainamarkkinoilla, kiinteistöbisneksessä, varainhallinnassa ym finanssipuolen touhuissa. Sijoitusteesi on melko yksinkertainen, osake tekee kauppaa 45-50% NAV-alennuksella ja yritys yrittää sitä saada kavennettua mm. jakamalla osinkoa ja ostamalla omia osakkeita takaisin isolla kassallaan. Markkinoita kenties pelottaa taseesta löytyvät CLO-härvelit, jotka ovat The Big Short -elokuvastakin tuttujen CDO:n kaltaisia joukkotuhoaseita. Niiden määrä on ollut kuitenkin vähenemään päin ja tuotto on ollut jatkuvasti kiitettävää. Ensi vuonna on myös tulossa optioita maksuun nykykurssilla, joten sekin saattaa eron kuroutumista umpeen hidastaa. Joka tapauksessa yritys on osakekohtaista NAV:ia kasvattanut tasaisesti vuodesta toiseen, joten sijoitus todennäköisesti kehittyy positiivisesti, vaikka alennus ei kuroutuisikaan lähiaikoina pienemmäksi ja odottelusta onneksi maksetaan osingon muodossa.

Syyskuu:

Bankers Petroleumin kauppa sai vihdoin tarvittavat paperityöt kuntoon ja osakkeen hinta nousi itselle riittävän lähelle lopullista lunastushintaa, joten päädyin myymään osakkeeni.

Ostopuolella ostin lisää Tetragonin, Peugeotin ja Anderson Energyn osakkeita. Jälkimmäinen ilmoitti yhdistyvänsä toisen pienen öljy-yhtiön kanssa ja toivottavasti tämä hieman isompi kokonaisuus herättää enemmän mielenkiintoa markkinoilla.

Uudet ostot löytyivät kaivossektorilta. Australialainen Grange Resources on tylsä rautamalmin tuottaja, jonka toiminta on viimevuosina ollut melkoisen myllerryksen keskellä kuten monet muutkin kaivosyhtiöt. Yritys on kuitenkin onnistunut leikkaamaan kulujaan siten, että toiminta on kannattavaa jopa nykyisillä hinnoilla ja kassassa on rahaa enemmän kuin yrityksellä on markkina-arvoa, joten markkinat hinnoittelevat tulevaisuuteen todellista katastrofia.

Gran Colombia Gold puolestaan on nimensä mukaisesti kolumbialainen kullan kaivaja, joka näyttää unohtuneen matkasta, kun alkuvuodesta alkoi ryntäys kultakaivososakkessa. Vaikka markkinoille kelpasi kaikki katinkulta aitona tavarana, oli ilmeisesti tässä liian vähän kimmallusta. Eikä välttämättä syyttä, sillä yrityksen ongelmalista on pitkä. Kolumbiassa kaivosyhtiöt kärsivät mm. laittomista kaivajista sillä monesti lähikylien ihmisille ei ole muuta elinkeinoa tarjolla. Laillisten kaivosyhtiöiden kanssa tämä aiheuttaa erimielisyyttä ja huonot välit paikkalisyhteisöihin taas lakkoilua. Alhainen kullan hinta ja liian korkeat kulut taas aiheuttivat taloudellisia ongelmia. Kullan hinta on noussut ja kuluja on samalla saatu laskettua. Lisäksi uudet vaihtovelkakirjat antavat hieman tilaa hengittää, tosin sillä ikävällä lisämausteella, että niissä on melko alhainen hinta, jolla ne voi vaihtaa osakkeiksi. Jos osakkeen hinta lähtisi nousuun, olisi myös melko varmaa, että velkakirjat vaihtuvat osakkeiksi. Ottaen tuon huomioon on yrityksen arvostus silti EV/EBITDA:lla mitattuna alle 3. Ennen kuin nykyinen arvostus voi muuttua pitää yrityksen vielä vahvistaa tasettaan lisäksi parantamalla lyhytaikaisten saatavien ja maksettavien suhdetta.

Lokakuu:

Myyntiin meni Mining and Civil Australian osakkeet. MACA kaivossektorin rakennusyrityksenä on kaikkea muuta kuin markkinasyklin huipulla, mutta joskus sijoittajan on pohdittava myyntihetkeä menneen kehityksen perusteella. Katsotaanpa kurssikäppyrää (seuraa teknistä analyysiä, hyihyi!):maca

Nykyisellään MACA:n arvostus ei ole kuin noin 4x EV/EBITDA, mutta koko kaivosbuumin aikana ei arvostus noussut kuin noin 5x EV/EBITDA. Edellisen syklin luonteen huomioon ottaen pitäisi olla hyviä syitä odottaa, että arvostustaso nousisi selkeästi korkeammalle. Onhan se toki mahdollista esimerkiksi, jos yritys seuraavan nousun alkaessa pitää hallussaan isompaa osuutta markkinoista tms. Jostain syystä syksyllä 2014 osakkeen hinta lähti syöksykierteeseen, joka oli selvä ylilyönti yrityksen todelliseen tilanteeseen nähden. Jostain syystä myös syksyyn 2016 mennessä osake on noussut 150% prosenttia vuoden alusta, vaikka mitään noin dramaattista parannusta toimintaympäristössä ole ollut. Koska en osaa sanoa, miksi osakkeen kurssi on lyhyessä ajassa noussut näin paljon enkä tiedä onko nousuvaraa enää jäljellä, on hyvä aika myydä osakkeet.

Ostopuolella lisäsin vanhoihin positioihin Gran Tierra Energyä, Raven Russiaa ja Flybea. Loppukaneettina sanottakoon Flyben oston ajoituksen menneen lähes täydellisesti. Vain pari tuntia ostoni jälkeen yritys ilmoittaa toimitusjohtajan eronneen ja markkinareaktion voi arvata…

 

 

 

One thought on “Kuukausipäivityksiä

  1. Elokuun pitkästä listasta pääsi unohtumaan kanadalainen Dream Office. Kyseessä on REIT, joka on osalla markkina-alueistaan joutunut öljyn hinnan romahduksen seurauksena toteamaan monen muunkin liiketoiminnan kärsineen ja siten kiinteistöjen kysyntä laskenut ja asiakkaiden maksukyky heikentynyt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.