Marraskuu ja joulukuu 2016

Tulot ja menot:

Marraskuussa tuloja oli 3199,74 euroa ja kuluja 1434,43 euroa eli säästöön jäi 1765,31 euroa tai 55,2%.

Joulukuussa tuloja oli 3263 euroa ja kuluja 1967,39 euroa eli säästöön jäi 1295,61 euroa tai 39,7%. Vuosi päättyi siis vuoden suurimpaan kululukemaan, mitä selittävät joululahjaostokset sekä lentojen osto talvilomalle.

Ostot ja myynnit:

Marraskuussa myin Global Ship Leasen osakkeeni aiemmin kirjoittamani järjettömän kurssipiikin aikana. Lisäksi myin ennen Yhdysvaltojen vaalituloksia Cannacordin etuoikeutetut osakkeet ajatuksena saada hieman lisää tulivoimaa mikäli Brexit-tyyppinen markkinareaktio taas toistuu. Cannacord valikoitui myytäväksi, koska en uskonut sen nousevan vähään aikaan mihinkään, sillä yritys juuri laski liikkeelle velkakirjoja samanlaisella korolla kuin etuoikeutetuille maksetaan osinkoa ensi syksyn osingon päivittämisen jälkeen. Molemmissa odotuksissani olin väärässä näin jälkikäteen katsottuna. Myin myös osan CorEnergy Infrastructuren osakkeistani, kun yritys on vihdoin saamassa vuokralaisensa taas ruotuun ja osakekurssi sen mukana on toipunut.

Vanhoihin positioihin lisäsin osakkeita DHT:n, Euronavin, Gran Colombia Goldin ja Grange Resourcen osalta.

CorEnergystä vapautuneita “öljyrahoja” sijoitin pariin pieneen, mutta edulliseen kanadalaiseen öljyntuottajaan, Zargon Oil & Gasiin sekä Prairie Provident Resourceen.

Italialaisia kiinteistöjä lisäsin Immobiliare Dinamicon muodossa. Käytännössä samanlainen tilanne kuin jo aiemmin omistamissani: kauppaa käydään yli 50% alennuksella NAV:iin ja kiinteistöjä myydään vähitellen rahojen palauttamiseksi omistajille.

Australiasta salkkuun löytyi Mount Gibson ja Godfreys Group. Mount Gibson on samanlainen kuin Grange eli ison rahakasan päällä istuva rautamalmin tuottaja. Godfreys puolestaan on käännettä yrittävä pölynimurikauppias.

Mielenkiintoisin löytö on kuitenkin Elegant Hotels Group, joka omistaa ja operoi hotelleja Barbadoksella. Yrityksellä on kuusi hotellia, joista viimeksi hankittu on täydellisen remontin alla eikä siksi tuota vielä mitään, mutta silti P/FFO on vain 4 eikä velkaa ole otettu paljoa kiinteistöyhtiöksi. Hyvin pienelle alueelle keskittynyt hotellitoiminta tuo tietysti riskin, että jokin Barbadoksen houkuttelevuutta matkailukohteena syövä tapahtuma vie pohjan kaikilta hotelleilta. EHG:n hotellit näyttäisivät olevan vielä kalleimmasta päästä, joka saattaa lisätä riskiä.

Joulukuussa myin Awilco Drillingin, TGS Nopecin ja Treasure ASA:n osakkeeni. Awilcon hinta nousi öljyn hinnan mukana ilman uutisia yhtiöstä eikä tilanne ole olennaisesti pitkään aikaan muuttunut. Yrityksen nykyisen liiketoiminnan arvo on alle 30NOK ja lisäksi voi ajatella, että osakkeessa on optio siitä, että yritys saa toisellekin lautalle töitä vielä. Hinnan käydessä yli 40NOK:ssa on tuo optio mielestäni turhan kalliisti hinnoiteltu.

TGS Nopecin kohdalla puolestaan päivitin laskelmiani enkä enää nähnyt yhtä paljon tuottomahdollisuuksia kuin alunperin eikä osaketta siis kannata pitää pidempää.

Treasure ASA oli alunperin lyhytaikaisempi sijoitusidea osakkeen irrotessa Wilh Wilhelmsen ASA:sta. Odotin Treasuren tekevän kauppaa pienemmällä alennuksella Hyundai Glovisin osakkeisiin nähden, mutta näin ei ole käynyt odottelusta huolimatta ja Glovisin osake on sittemmin halventunut laskien myös Treasuren potentiaalia. Alennuksen kaventuessa välillä laskelmieni mukaan 25%:iin myin osakkeeni.

Joulukuussa vanhoihin positioihin lisäsin Tetragon Financialia sekä uusina Ferronordic Machinesin etuoikeutettua osaketta, Dolphin Capital Investoria, Alternative Liquidity Fundia, Contura Energyä ja Safe Bulkersin etuoikeutettua osaketta.

Ferronordic Machines on ruotsalainen yritys, joka myy Venäjällä rakennus- ja metsäteollisuuden koneita ja rekkoja. Alunperin Volvon kaivureita ja siitä toiminta on laajentunut muihinkin koneisiin. Talouspakotteet ovat kurittaneet myös tätä sektoria ja yrityksellä on ollut vaikeuksia maksaa edes etuoikeutettujen osakkeiden osinkoja. Venäjän talous on viime vuonna hieman piristynyt monella alalla ja samoin yrityksen tulos on alkanut kattamaan osingot. Yrityksellä ei ole velkaa, joten etuoikeutetuilla osakkeilla on pääomarakenteessa korkein asema. Yrityksen tavoitteena on bisneksen piristyessä listata tavalliset osakkeet pörssiin ja etuoikeutetut voi silloin vaihtaa tavallisiksi osakkeiksi.

Contura Energy on uusi kivihiilen tuottaja, joka on käytännössä konkurssiin menneen Alpha Natural Resourcen raunoilta nostettu. Yrityksellä ei ole paljoa tilinpäätöstietoja, mitä tutkia, mutta yritys on antanut melko kattavat tiedot tuotantomääristä, -kustannuksista ja myynnistä, joista voi laskea itse odotetun tuloksen. Itse olen haarukoinut EV/EBITDA:n noin 3,5 lukemaan, mutta koksin nykyinen markkinahinta saattaa tuota vielä parantaa.

Alternative Liquidity Fund on melko erikoinen viritelmä, sillä se pitää sisällään kaikkea epälikvidiä, minkä päällä rahastonhoitajat ovat joutuneet istumaan jo pitkään. Esimerkkeinä Brasilian valtionyhtiöitä vastaan käytävien oikeusjuttujen saatavia sekä Ukranalaisia rakennushankkeita. NAV-alennus onkin sen takia valtava, 80%. Nyt syksyllä on sijoituksista alkanut tulla myös ihan käteistä, joka on sijoittajille myös jaettu. Rahaston sijoituksista ei kovin monen tarvitse onnistua, että sijoittaja pääsee omilleen.

Safe Bulkersin etuoikeutettua osaketta (D-sarja) ostin “joulun alennusmyynnistä”. Dry Bulk on sektorina mielestäni erittäin mielenkiintoisessa tilanteessa uusien alusten tilausten loputtua sekä romutusten tuhotessa ylimääräistä kapasiteettia. Monet yritykset ovat vain erittäin huonossa taloudellisessa tilanteessa joten sopivan riski/tuotto-suhteen löytäminen on vaikeaa. Safe Bulkers pystyy operoimaan kilpailijoihin verrattuna erittäin alhaisilla kustannuksilla, joten uskon etuoikeutetun osakkeen osingon olevan melko turvattu ja osakkeen tehdessä kauppaa yli 40% alle par-hinnan, on myös arvonnousupotentiaalia.

Joulukuun mielenkiintoisin eläin on kuitenkin Dolphin Capital Investors. Tätä tutkin itseasiassa jo alkuvuodesta ja kyseessä on maaliskuussa mainitsemani kiinteistöyhtiö, joka sijoittaa Kreikassa ja Panamassa sijaitseviin luxus-lomakohteisiin yms hankkeisiin. Yrityksellä on 10 vuoden sarja jo pelkkää omistajien rahan tuhoamista ja vihdoin yhtiökokouksessa saatiin päätös aikaiseksi, että tämä sirkus lopetetaan, firman omaisuus myydään ja rahat palautetaan osakkeenomistajille.

Kaivoin muistiinpanoistani osakkeen oman pääoman ja osakkeen hinnan kehityksen viimeiseltä vuosikymmeneltä ja melko surullista katsottavaa:

Osakkeiden määrä on lähes kolminkertaistunut ja varojen määrä tippunut alle puoleen samassa ajassa. Laskeskelin, että viimeisimpien myyntien jälkeen yrityksellä on varoja (kaikki euroina) noin 545 miljoonaa, velkoja 210 miljoonaa ja vähemmistöosuuksista siivottu oma pääoma noin 300 miljoonaa. Omaa pääomaa per osake olisi siis jäljellä vielä 34 senttiä per osake, kun osake tekee kauppaa 11,7 sentillä.

Paljonko tästä 300 miljoonasta on sitten tarkoitus jakaa omistajille? Noh, hyvä sirkushan päättyy aina pelleshow:hun ja niin myös tälläkin kertaa. Yksi viimeisimmästä myynneistä oli kyproslaisen rakennusyhtiön puolikkaan myynti 70% alle NAV:n. Siksi tarvitaan yrityksen likvidointistrategiaan motivaatiota myydä omaisuus nopeasti, mutta järkevään hintaan. Strategiassa on johdolle kiinteä palkkio, joka pienenee vuosittain sekä myyntipalkkio joka kasvaa, jos omaisuutta saadaan myytyä yli 50% NAV:sta. Ei ainakaan voi sanoa, että rimaa pidetään korkealla…

Osakkeenomistajille jäisi siis vielä johdon arvion mukaan 135-235 miljoonaa onnistumisesta riippuen eli noin 15-26 senttiä per osake.

Ostin osaketta jonkin verran nykyhintaa alemmalta, kun turvamarginaali oli suurempi, sillä luulisi tästä sirkuksesta jotain osakkeenomistajillekin jäävän vielä. Osake on AIM-listattu, missä on vaikea saada toimeksiantoja toteutumaan jopa laidasta ostaessa enkä saanut edes koko toimeksiantoni määrää kasaan ennen kuin osake karkasi nykyhintoihin.

2 thoughts on “Marraskuu ja joulukuu 2016

  1. Blogisi on suunnilleen kiinnostavin kaikista sijoittamisblogeista suomalaisessa blogosfäärissä koska sijoitukset kovin eksoottisia.

    Hieno lisä blogiisi olisi jonkinlainen salkun tuottojen seuranta niin käsittäisi, pystytkö voittamaan markkinat vai et (joka on tietysti se ainoa kysymys joka kiinnostaa).

    Nuo tulojen ja menojen seurannat eivät ainakaan henkilökohtaisesti voisi vähempää kiinnostaa.

  2. Löysin blogisi vasta nyt jostain syystä. Aikaisemman kommentoijan kanssa olen kyllä siitä samaa mieltä, että varmasti kaikista jännimmät sijoitukset sulla kaikista 😀 Säästösummasi ja prosenttisi ovat kyllä sen verran kiitettäviä, että mielestäni olisi taas vielä mielenkiintoisempaa nähdä, miten noihin summiin oikein pääset. Lukijoita on selkeästi moneen junaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.