Nimrod Sea Assets – akateemisesti halpa

Nimrod Sea Assets on hieman erikoinen sijoitusväline, sillä se on vuonna 2014 kerännyt rahaa ja listautunut Lontoon pörssiin tarkoituksena ostaa osuuksia maailman merillä sijaitsevien öljy- ja kaasukenttien rakentamiseen ja huoltoon käytettävistä aluksista. Sijoituksia ehdittiin tehdä yhteensä seitsemän kappaletta ennen kuin totuus siitä, että ajankohta on huonoin mahdollinen selvisi.

Näistä sijoituksista neljä on sittemmin julistettu arvottomiksi, kun alusten vuokraamisesta asiakkaille saa vähemmän rahaa kuin operatiiviset kustannukset ovat, velat ylittävät aluksen arvon, asiakas on mennyt maksukyvyttömäksi tai jokin näiden yhdistelmä. Onneksi jokainen alus on omassa yhtiössään eikä Nimrodin tarvitse enää heittää hyvää rahaa huonon perään alkuperäistä sopimusta enempää. Lisäksi johto tajusi virheensä markkinoiden ajoituksessa ennen kuin kaikki kerätyt rahat oli sijoitettu ja osa on jo palautettu takaisin osakkaille.

Osakkeella on käyty kauppaa viime aikoina 2-8 sentin välillä (USD) ja yrityksellä on pelkkiä käteisvaroja noin 13 sentin edestä per osake. Yritys on ilmoittanut halustaan vähentää kuluja poistumalla pörssistä ja jakaa samalla ylimääräiset varat. Nykyisellään kaikkia käteisiä ei voi jakaa pois, koska jonkun verran maksettavia vastuita löytyy sekä sijoitusten tahkotessa tasan nollatulosta tarvitaan rahaa yleiskulujen kattamiseen.

On kuitenkin hyvin mahdollista, että sijoittaja saa sijoittamansa summan käteisenä pian takaisin ja kaupan päälle jäljelle jää mahdollisuus, että jokin jäljellä olevista sijoituksista oikeasti tuottaa vielä jotain.

Osakkeen tarkempi kauppapaikka on Lontoon pörssin alakategoria ‘Specialist Fund Segment’ eikä esim. Lynx, Nordnet tai Degiro mahdollista siellä kaupankäyntiä. Valitin kurjaa kohtaloani kanssasijoittajalle ja hän kertoi kyseessä olevan klassinen akateeminen löytö. Ihan sama miten laskee niin osake näyttää halvalta, mutta ei sitä pysty ostamaan mitenkään.

Sittemmin olen löytänyt yhden kivijalkapankin, jonka kautta kaupankäynti onnistuisi, mutta toimeksianto pitäisi tehdä paikan päällä ja välityspalkkio min. 42e. Tämä ei hirveästi auta, koska kaupankäyntiaktiivisuus on mallia ‘joskus ja jouluna’ kyseisellä osakkeella. Lisäksi monet kaupat näyttävät olevan arvoltaan vain joitain satoja euroja eli tuo välityspalkkio todella tuntuisi. Pieniin kauppoihin voisin veikata syynä olevan sen, että osake oli vielä 2015 dollarin arvoinen joten nyt parin sentin hintaan tehtävä kauppa on saatettu ostaa lähellä antihintoja ja nyt koko jäljellä oleva positio myydään laitaan tappioiden realisoimikseksi verotukseen tms. Osto- ja myyntilaitoja en mistään näe, mutta kaupat näyttäisi syntyvän joko 2-3 sentin hintaan tai 8:lla sentillä. Veikkaisin siis, että halvemmalla kuin 8:lla sentillä ostaminen vaatisi myös sellaista kärsivällisyyttä, jota ei pankin konttorissa käymällä ole käytettävissä.

Sijoittajalle taitaa jäädä vaihtoehdoiksi joko mennä pankin konttoriin ja toivoa ihmettä eli innokkaita myyjiä juuri sillä hetkellä tai odotella josko pörssistä poistumisen lähestyminen aiheuttaisi kaupankäyntivolyymiä ja rynnätä sitten äkkiä konttorille. Tai sitten vain sivusta seuraten iloita miten taas löydettiin halpa osake ja tehtiin rahaa, teoriassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.