Northern Offshore: ostotarjous tarjoaa sijoittajalle 7% tuoton kahdessa kuukaudessa.

Maanantaina yksi suurimmista sijoituksistani, Northern Offshore (NOF.OL), ilmoitti, että yhtiön hallitus suosittelee osakkeiden myyntiä Shandong Offshorelle, joka on tarjonnut niistä 7,59 Norjan kruunua kappaleelta. Perjantaina kaupankäynti päättyi hintaan 3,04NOK eli preemio on noin 150%! Diili on ilmoituksen mukaan niin pitkällä, että jo 65% osakkeenomistajista on hankkeen takana, kun 50% vaaditaan. Kauppojen viimeistelyyn tarvitaan enää hyväksyntä yhtiökokoukselta, joka järjestetään 15. heinäkuuta. Tämän jälkeen kaikki pitäisi olla valmista elokuun alkupuoliskolla ja jos oletetaan rahojen saamiseen tilille menevän alle kaksi viikkoa, pitäisi asia olla osakkeenomistajan kannalta loppuunkäsitelty alle kahdessa kuukaudessa tästä päivästä lukien. No missä se sijoitusmahdollisuus nyt sitten on?

Osakkeesta käydään kauppaa Oslon pörssissä kappalehintaan 7,10NOK eli noin 7% alle tulevan kauppahinnan. 7% tuotto kahdessa kuukaudessa tuo melko makean IRR-lukeman! Markkinat selvästi hinnoittelevat vielä riskejä tähän kauppaan, sillä muuten markkinahinta olisi lähempänä kauppahintaa.

Riskit

Yritysostoissa suurin tuntematon on aina osakkeenomistajien hyväksyntä. Mitä jos suurin omistaja kääntääkin takkinsa? Lisäksi diileissä on aina erilaisia ehtoja, jotka voivat kaataa prosessin. Niiden toteutuminen on epätodennäköistä, mutta todennäköisyyden tarkempi arviointi on piensijoittajana lähes mahdotonta.

Yksi riskeistä on kauppahinta, joka maksetaan Norjan kruunuina. Vaikka yritys on listattuna Oslossa, on sen rahavirroista valtaosa ollut aiemmin dollareina. NOK:n kurssi voi olla kahden kuukauden päästä hyvin erilainen kuin nyt, sillä se on paljolti riippuvainen raakaöljyn hinnasta.

Lisäksi ostaja on melko tuntematon kiinalainen yritys, mikä monien silmissä varmasti lisää epäilyksiä kaupan toteutumisesta. Ostaja on kuitenkin ilmaissut aikomuksensa yhdistää Northern Offshoren Blue Ocean Drilling:n kanssa, mikä lisää vähän valoa asiaan.

Riskien toteuminen käytännössä tarkoittaisi todennäköisesti osakehinnan putoamista aiempiin lukemiin, minkä lisäksi jommalle kummalle osapuolelle tulisi vielä sakkoja maksettavaksi.

Yksi selitys hintaerolle voi olla markkinoiden tehottomuus, sillä kyseessä on pieni yritys, jonka hinnoittelua pidin lähes naurettavana osakkeita ostaessani. Valotan tätä näkökulmaa tarkemmin seuraavassa osassa kirjoitusta.

Disclosure: Maanantaisen hypyn jälkeen osakkeen hinnassa Northern Offshore on selkeästi suurin sijoitukseni eikä aikomuksenani ole lisätä osakkeita salkkuuni tämän enempää. Aion kuitenkin odottaa kauppahinnan täyttä toteutumista, ellei markkinahinnan ja kauppahinnan välinen ero kutistu pienemmäksi. Saatan myös myydä osan omistuksestani, mikäli tarvitsen käteistä toisiin kohteisiin. Osakkeella on myös Yhdysvalloissa OTC-listaus tikkerillä NFSHF, jonka vaihto on melko vähäistä. Kannattaa tarkkailla suurempien epätehokkuuksien toivossa.

Alkuperäinen sijoitusteesini – porauslauttoja romumetallihinnalla

Vaikka sijoitukseni suurin arvonnousu onkin jo takana haluan silti kirjoittaa ylös alkuperäiset perusteluni yritykseen sijoittamiseen. Lyhyesti kerrottuna yritys pitää majaansa Houstonissa Texasissa ja on rekisteröity Bermudalle. Yrityksen pääasialliset varat ovat offshore-porauskalusto: kaksi jackup-lauttaa (Energy Endeavour ja Energy Enhancer), yksi semi-submersible -lautta (Energy Driller), porausalus (Energy Searcher) sekä tuotantoalus (floating production platform Northern Producer). Lisäksi rakenteilla on kaksi high spec jack-lauttaa.

Ensimmäisellä vilkaisulla yrityksen tilanne näyttää aivan hirveältä, sillä kalusto on vanhaa, todella vanhaa. Lisäksi sopimukset näyttävät päättyvän vuoden alkupuoliskolla eikä millekkään öljyyn liittyvälle ole kauheasti kysyntää. Toisen jackupin pidempi sopimuskin meni jäihin Venäjä-sanktioiden myötä. Yksi asia kuitenkin jää huomaamatta: yksi aluksista on vuokrattu erittäin kannattavalla life-of-field sopimuksella, jonka tuotot määräytyvät pumpattujen barrelien mukaan.

Vaihdetaan hetkeksi dollareihin. Yrityksen markkina-arvo oli noin 46miljoonaa USD, velkaa 29milj, käteistä 16,6milj ja EBITDA noin 78milj eli EV/EBITDA oli yhden luokkaa. Lähes nettovelattomat yritykset ovat tässä markkinatilanteissa todellisia helmiä!

Jos oletetaan jackupin romutusarvoksi 5milj/kpl sekä semi-submersiblelle ja porausalukselle 10milj/kpl saadaan romumetallista pelkästään 30milj USD. Lisäksi laskin Northern Producerille seuraavanlaisen nettonykyarvon:

NP perustapaus

Käytännössä siis markkinat arvostivat yrityksen huonoimman skenaarion mukaan. Jos otetaan vähän optimismia mukaan saadaan tällaiset lukemat:

NP optimi

Käytännössä siis oletin kentältä pumpattavan öljyä pidempään kuin nyt arvioidaan ja öljyn hinnan nousevan nykyisestä sekä johdon lupaamat kustannusleikkaukset astuvan voimaan.

Energy Searcherille en laskenut optimitapausta, koska se oli jo ennenkin vaikeasti myytävä ja todella vanha.

Energy Drillerin oletin saavan viimeistään ensi vuonna taas töitä seuraavalla erittäin maltillisella hinnalla:

ED optimi

Jackupit eivät itse asiassa ole kilpailijoihin verrattuna mitenkään poikkeuksellisen vanhoja, sillä alle 300ft syvyydessä toimivasta kalustosta valtaosa on yli 30v vanhoja ja merkittävä osa jopa yli 40v vanhaa. Oletin kuitenkin Energy Enhancerin menevät romuttamolle, mutta Energy Endeavourin toteuttavan sopimuksensa Rosneftin kanssa:

EE optimi

Lisäksi jäljelle jää epävarmuus kyvystä maksaa tuotannossa olevat lautat( yli 300 miljoonaa), mutta toisaalta hyvin todennäköisesti niihin löytyisi rahoitus, sillä ne olisi poikkeuksellisen uusia ja hyvin varusteltuja valtaosaan kilpailijoista verrattuna. Joka tapauksessa yritys voi vain jättää lunastamatta lautat ja menettää käsirahan (joka on kyllä huomattava summa).

Muita riskejä ovat luonnollisesti öljyn hinta ja johdon kyvyt. On liian helppoa tuudittautua odottamaan markkinakelvottoman lautan kanssa parempia aikoja, joita ei välttämättä kyseiselle romukasalle enää tule. Ylläpitokustannukset juoksevat tietysti sillä välin.

Omasta mielestäni turvaa tuo jonkin verran se, että lisäksi taustalla on Fredriksenin suku, joka on myös mm. Seadrillin pääomistajia.

Joka tapauksessa päädyin huonoimmankin skenaariossa osakkeen hinnan olevan hieman yli 3 NOK, perustapauksessakin 4-6 NOK ja parhaimmillaan voisi olla jopa 12 NOK. Mielestäni olin laskenut melkoisesti turvamarginaalia laskelmiini ja mm. käyttänyt 15% korkokantaa, joten keskihintani ostoille noin 2,25 NOK oli lauttojen ostamista romumetallihintaan.

4 thoughts on “Northern Offshore: ostotarjous tarjoaa sijoittajalle 7% tuoton kahdessa kuukaudessa.

 1. Terve
  Ostin Northern Offshorea 10.2.-15 hintaan 4,52 NOK varmaan osinko oli silloin mielessä ja jo seuraavana päivänä osake tuli alas -10,30% ja seuraavana päivänä lisää. No sitten FOE ilmoitti keskeyttävänsä osingon maksun samalla viikolla ja seuraavalla viikolla NOF ilmoitti, ei osinkoa. Kurssi -12,05% eli 3,87 NOK. Siitä kolme viikkoa ja oltiin jo alle kolmessa Kruunussa, taas kaksi viikkoa ja oltiin alle kahdessa Kruunussa. Turskan haju salkussa oli jo melkoinen ja manasin vahvasti ettenkö Seadrill:ista oppinut mitään, en vaan enään toimertunut myymään osakkeitani. Alimmillaan taisi käydä 1,75 NOK kunnes pikkuhiljaa toipui ja muutama viikko eteenpäin niin jo oli 36,15% nousupäivä kunnes taas -14% ja +14% kaikki samalla viikolla. Pelipaperiksi tätä alunperin ajattelin, mutten kertaakaan ollut vielä plussalla kunnes syöksy alkoi. Onnekseni tuo Shandong Offshore teki ostotarjouksen 29.6. -15 ja huonoin sijoitukseni muuttui hetkessä parhaaksi +132,57% kurssinousun myötä. Pörssitiedotteen pääkohdat katsottuani äkkiä laput myyntiin, kurssi oli jo laskenut 7,31 NOK huipusta 7,12 NOK millä sain osakkeeni myytyä ja helpotuksen huokaus. Ei kyllä ole yhtään harmittanut vaikka osake kiri elokuussa vielä 7,55 NOK. Nuo meriporari yhtiöt kiinnostaa varmaan siksi kun olen aikoinani ollut öljynporauslauttoja Meriporissa rakentamassa. Miten sinä piditkö laput loppuun asti, myitkö vai lunastettiinko ne.

  • Varmasti ollut tuskallista katsoa osakkeen hinnan tippumista!
   Itse aloin tutkimaan yritystä noin 3 kruunun hinnoissa ja pidin sitä halpana jo silloin. Kurssi lähtikin vielä yllättäen laskemaan tuosta ja omat laskemat näyttivät siltä, että 2,5 NOK tasolla pakko ostaa salkkuun. Itselläkin kylmäsi laskun jatkuessa, että olenko laskenut jotain väärin? Luotin kuitenkin itseeni ja ostin toisen erän 1,85 NOK hintaan. Myin ihan viimeisinä pörssipäivinä, kun halusin siirtää rahoja Fred Olseniin. Hätäily ei kannattanut, sillä FOE olisi ollut halvempi, kun NOF:n rahat olisivat tulleet tilille lunastuksen myötä 😀

   Miten muuten löysit yhtiön?

 2. Taisi olla Morningstar:in sivuilla ja osakkeiden pikavertailu Oslon pörssissä.
  Korkea osinkotuotto ja matala P/E on yhdistelmä joka saa kiinnostuksen
  heräämään ja tutkimaan yhtiötä paremmin.
  Ei se P/E tosin ihan pakkasella tarvi olla. heh heh.
  Avance Gas Holding on myös ollut mukava löytö Oslosta, tosin ensivuonna
  palautus% jo laskee nykyisestä.
  Tänään tuli uutinen että Saudit oikein lotraavat öljynsä kanssa ja myös
  porareiden kurssit olleet laskussa.

  • Tuli mieleen, että näissä syklisissä yrityksissä P/E on todella vaarallinen indikaattori, kun se ei käytännössä huomioi ollenkaan velkaisuutta. Osinkoprosenttikin voi olla harhaanjohtava, kun monesti syklin pohjalle mentäessä rahojen säästäminen houkutteleviin kohteisiin voi olla paljon osinkoja parempi idea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.