Osakesalkku 2016: +41,3%

Viime vuosi sujui sijoitusrintamalla erinomaisesti, sillä suorat osakesijoitukset nousivat vuoden aikana 41,3%!

Luvussa on huomioitu uusi sijoitettu raha, ostot ja myynnit sekä vuoden aikana kertyneet osingot. Kaikki luvut on laskettu euroina. Kaupankäyntikuluja, veroja, säilytysmaksuja tai valuutanvaihtokuluja ei ole vähennetty.

Alla olevassa kuvaajassa on esitetty kunkin yksittäisen osakkeen kehitys vuoden aikana euroissa mitattuna. Selkiyttämiseksi punaisella merkityt on myyty vuoden aikana pois salkusta.

Positioiden määrä on päässyt vähän karkaamaan käsistä, mutta toisaalta, jos tuosta laskee samaan teemaan kuuluvat yhdeksi positioksi niin siltä kantilta katsottuna on lukema huomattavasti pienempi.

Vuodelle 2016 asetin teemoiksi öljyn, kivihiilen, metallit ja rahtilaivat. Omistuksistani öljy-yhtiöt menestyivät vaihtelevasti, mutta öljy- ja kaasualan palveluyhtiöt menestyivät kaikki erinomaisesti tuottaen 40-155%. Kivihiilessä puolestaan Alliance Resource Partners tuotti lähes 80%.

Metalleissa en menestynyt yhtä hyvin, mutta toisaalta vuoden paras menestyjä löytyi Australian kaivossektorin palveluyrityksistä, joista MACA tuotti yli 180% vuoden aikana.

Rahtilaivat taas osuivat hyvin kohdilleen, sillä yksikään sijoitukseni ei jäänyt tappiolle ja kolme päätyi yli 40% plussalle.

Riski/tuotto -suhteella mitattuna erityisen onnistuineita sijoituksia olivat myös etuoikeutetut osakkeet, jotka tuottivat huomattavia arvonnousuja, mitä ei näiltä sijoituskohteilta yleensä odoteta.

Vuodelle 2017 on hyvin samanlaisia odotuksia kuin vuodelle 2016 oli. Öljysektori on edelleen mielenkiintoisessa tilanteessa OPEC:n jouduttua näyttämään korttinsa ja myöntämään tappionsa. OPEC-maat olivat nostaneet tuotantonsa kestämättömälle tasolle ja mieluummin kuin myöntäisivät sen, sopivat ennemmin leikkauksista pitääkseen vielä uskottavuuden rippeitä. Kartellin maita vaivaa myös krooninen persaukisuus johon ainoa toimiva lääke on korkeammat hinnat.

Rahtilaivoissa puolestaan on monella sektorilla uusien laivojen tilauskirjat tyhjentymässä, joten kysyntä/tarjonta yhtälöstä on tarjonnan määrä pian selkeästi tiedossa ja laskemaan päin. Normaalisti alalla ei ole tarjolla tarkkaa tietoa kummastakaan yhtälön puolista.

Kehittyvillä ja frontier-markkinoilla on varmasti jatkossakin mielenkiintoisia yhtiöitä tarjolla etsivälle sekä kiinteistösektorilta löytyy aina jotain suosiosta pudonneita yhtiöitä.

Vuodesta 2017 tulee todennäköisesti mielenkiintoinen, sillä aina tulee uusia Brexittejä ja Trumppeja, vaikka edellistenkään vaikutuksista kukaan ei tiedä vielä mitään.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.