Turhaa intoilua Global Ship Leasen osakkeessa

Maaliskuussa kirjoitin Seeking Alphassa Global Ship Leasen osakkeen epärationaalisesta käyttäytymisestä, kun yritys leikkasi osinkonsa paikatakseen tasettaan. Tällä viikolla kaupankäynti osakkeessa oli yhtä järjetöntä, mutta päinvastaiseen suuntaan.

gsl

Viikko alkoi normaalisti 1,2 ja 1,3 dollarin välistä, josta lähdettiin ensin maltillisesti nousemaan kunnes keskiviikkona avattiin jo yli 2 dollarin ja lopullisesti mopo karkasi käsistä torstaina, kun kurssi kävi yli neljän dollarin. Tänä aikana yritykseltä ei ole tullut mitään uutisia eikä alallakaan ole ollut merkkejä paremmasta. Itse asiassa alusten päivähinnat ovat koko ajan vain laskeneet.paivahinnat

Varsinaisesti tämä ei koske GSL:ää vielä, koska yksikään alus ei ole spot-markkinoilla. Alan lyhyen tähtäimen näkyvät ovat niin heikot, että laivoja romutetaan ennätystahtia ja erittäin nuoria laivojakin on laitettu kierrätykseen. Esimerkiksi Seaspan laittoi vain 13-vuotiaan laivan romutettavaksi. Kauaskatseisuutta vai panikointia? Aika näyttää.

GSL:n kannalta olennaista on, että romutetaanko lähivuosina riittävästi laivoja, jotta markkinahinnat kääntyvät nousuun, kun ylitarjonta poistuu.

Joka tapauksessa alan tasolla ei ole tapahtunut mitään käännettä, joka oikeuttaisi tällaisen kurssimuutoksen. Yhtiötasollakaan GSL ei ole tehnyt paljoa mainitsemisen arvoista. Paria sopimusta pidennettiin siten, että kassavirta pysyy melko samana kuin ennenkin koko sopimuksen ajalta. Jonkun verran yritys on myös ostanut omia velkakirjojaan takaisin. Eipä juuri muuta.

Syylliseksi kurssimuutokseen on esitetty myös ns. short squeezia, jossa lyhyeksi myyjät joutuvat paniikissa ostamaan osakkeet takaisin. Osaketta on shortattu melko vähän, vain noin satatuhatta osaketta, joten se ei riitä selitykseksi. Viikolla päivävaihto laskettiin miljoonissa ja jopa niin suurena, että koko float käytiin laskennallisesti läpi. Tuollaiseen suoritukseen todennäköisesti pystyvät vain pillastuneet botit, joilta kukaan ei ole hoksannut napata johtoa seinästä. Dry bulk rahtareiden osakkeet käyttäytyivät samalla tavalla ja nousivat vielä paljon rajummin, joten ehkä jollain on mennyt laivojen käyttötarkoitus sekaisin? Isompien konttirahtareiden osakkeet eivät paljoa viikon aikana liikkuneet, joten sinne asti hurmos ei ainakaan yltänyt.

Ostin GSL:n osakkeita, kun kurssi laski markkinoiden epärationaalisuuden takia ja kun se nousee epärationaalisesti on myös sopiva hetki myydä. Tilanteen rauhoituttua voi sijoitusteesiä tutkia taas uusin silmin.

 

9 thoughts on “Turhaa intoilua Global Ship Leasen osakkeessa

 1. Mukava kun olet taas kirjoitellut muutaman uuden kirjoituksen! Näitä on aina niin mukava lukea kun sulla on oma ja selkeä näkemys sijoituksiisi.

 2. Mistä katselet noita päivähintoja? Ainakin Harpex antaa vielä alhaisemmat päivähinnat, jos katsoin oikein. Haastavaa tässä(kin) osakkeessa on se, että varmaan lähtee kuin hauki kaislikosta siinä vaiheessa, jos minkäänlaista vihjettä käänteestä on ilmassa. Mutta katsellaan jos kurssi “normalisoituisi”.

   • Vieläkö on GSL seurannassa? Jäänyt itselläkin vähemmälle syksyn piikin jälkeen, mutta nyt taas pitkästä aikaa katselin charter-hintoja. Viimeisen kk aikana esim. TEU 4250 ja 8500 yli kaksinkertaistuneet ja suunta näyttäisi olevan voimakkaasti koilliseen.

    Uusia laivoja ei liene tullut GSL:n valikoimaan, lainaa edelleen helkkaristi, osa soppareista loppuvuodesta katkolla, CMA CGM parempaan suuntaan menossa (?), mitä muuta?

    Olisiko aika taas hypätä kyytiin?

    • Konttialukset on edelleen tarkassa seurannassa. Lähestyvä lainojen uusiminen huolettaa edelleen. Lainat käyvät jälkimarkkinoilla kauppaa jo lähes par-hintaan, joten ilmeisesti lainaajia ei enää huoleta niin paljoa. Toisaalta mahdollisuus ostaa lainoja takaisin alennuksella on samalla mennyt.

     Suunta on viimeaikoina ollut parempaan päin, mutta vielä en ole innostunut ostamaan.

     • Osaatko sanoa tuosta eilisestä lainojen uusimisyrityksestä mitään, näkeekö esim. lainaehtoja jostain?

 3. Yritys sai lainansa uusittua lähes yhtä huonolla korolla kuin aiemminkin. Vähän jäi tästä operaatiosta kaksijakoiset fiilikset. Toisaalta hyvä, että lainaa on vähemmän kuin aiemmin, mutta mitään erityistä mekanismia vähentää lainaa jatkossa ei taida olla, kyseessä kun on bondi. Takaisinostot tietysti onnistuvat jos rahaa tulee kassaan, mutta kurssi nousee varmaan markkinatilanteen parantuessa yli par:n.
  Vähän näyttää siltä, että yritys jatkaa taas muutaman vuoden eteenpäin samaa kuin ennenkin eli kerää rahaa kassaan, odottaa parempaa markkinatilannetta ja toivoo, että saisi silloin lainaa paremmin ehdoin.

  • Jes nythän tuo Q3-raportissa näkyykin, että 9,875% kuponkikorko (aikaisemmin taisi olla 10%).

   Aika odotella spot-hintojen nousua vähenee jatkuvasti. Nopeasti ja melko yleisellä tasolla pyöräytin excelissä, että noin 28kk sisällä erääntyvät sopimukset (9kpl) tuovat tällä hetkellä ebitdaa noin 11milj / kvartaali. Jos näiden sopimusten osalta mentäisiin tämän hetken spot-hinnoilla, niin ebitda tippuu noin 3,3miljoonaan / kvartaali, eli joku 7-8 miljoonaa. Varmaan silläkin tasolla voi vielä kitkutella, mutta kyllähän hintojen pitäisi alkaa nousta.

   Itse en osaa arvioida, että onko pitkiä sopimusdiilejä tällä hetkellä mahdollista tehdä spot-hintoja paremmilla tasoilla. Tuskin.

 4. Jes nythän tuo Q3-raportissa näkyykin, että 9,875% kuponkikorko (aikaisemmin taisi olla 10%).

  Aika odotella spot-hintojen nousua vähenee jatkuvasti. Nopeasti ja melko yleisellä tasolla pyöräytin excelissä, että noin 28kk sisällä erääntyvät sopimukset (9kpl) tuovat tällä hetkellä ebitdaa noin 11milj / kvartaali. Jos näiden sopimusten osalta mentäisiin tämän hetken spot-hinnoilla, niin ebitda tippuu noin 3,3miljoonaan / kvartaali, eli joku 7-8 miljoonaa. Varmaan silläkin tasolla voi vielä kitkutella, mutta kyllähän hintojen pitäisi alkaa nousta.

  Itse en osaa arvioida, että onko pitkiä sopimusdiilejä tällä hetkellä mahdollista tehdä spot-hintoja paremmilla tasoilla. Tuskin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.